+90 0 312 395 84 08 | info@ekambalaj
Oluklu Mukavva Kutuların Depolanması

Oluklu Mukavva Kutuların Depolanması

OLUKLU MUKAVVA KUTULARIN DEPOLANMASI ve BİRİM YÜK HALİNE GETİRİLMESİ
Oluklu mukavva kutular, eklemeli veya eklemesiz, istenilen sayıda paketler halinde bağlanarak veya istenilen sayıda palete istiflenerek birim yük haline getirilirler. Kutuların kurulmamış, düz halde depolanmaları, performanslarını büyük ölçüde etkiler, bu nedenle gerek üretici, gerekse tüketici firmanın, ürünün toplam maliyeti içinde büyük bir paya sahip olmasa da; oluklu mukavva ambalajları, istenilen koşullarda korumaları ve saklamaları gerekmektedir.
KUTULARIN DEPOLANMASI SIRASINDA ALINACAK BASİT ÖNLEMLER:
 Kullanılacağı zamana kadar bağlar açılmamalıdır.
 Daha sağlam bir istif için, bağların palete yerleşimi şaşırtmalı olarak yapılmalıdır.
 Kutuların palete istif yüksekliği fazla olmamalıdır.
 Kutular mutlaka palet vb. bir malzeme üzerinde bekletilmeli, hiç bir zaman döşeme üzerinde bırakılmamalıdır.
 İstifteki kutuların üzerine ağır malzeme konulmamalı, ayakla basılmamalıdır.
 Yük dağılımını eşitlemek ve yüzey zararını engellemek için paletlerin üzerine ıskarta mukavva levhalar konulmalıdır
 Bağlanmış kutular, atılmadan hareket ettirilmelidir.
 Kutular düzgün yüzeyler üzerinde, yatay konumda muhafaza edilmelidir.
 Dolum öncesi kurma kapatma zamanına kadar kutular yatay olarak bekletilmelidir.
 Değişken ısı ve nemden korumak için, kutuları ambar kapılarından uzakta depolanmalıdır.
 Kutular kapalı mekanlarda, tozdan ve nemden korunarak saklanmalıdır.
 Kullanım sırasında depoya ilk girenin, ilk çıkan olmasına özen gösterilmelidir.
PALETE YERLEŞTİRME:
Oluklu mukavva kutuların en dirençli oldukları yer köşeleridir. Palete istifleme sırasında en kuvvetli olan köşelerin üst üste gelmesine özen göstermek, kutuların çökmeye daha dayanıklı olmasına yardımcı olur. Kötü yerleştirme ve istiflemeye bağlı olarak kutularda meydana gelecek performans kaybı, şaşırtıcı büyüklüktedir.
KUTULARIN BİRİM YÜK HALİNE GETİRİLMESİ:
Endüstri ürünlerinin ambalajı olarak kullanılan oluklu mukavva kutular, dağıtım zinciri içinde hareketleri sırasında birim yük haline getirilirler. Kapatılmış kutular, teker teker el değiştirmek yerine palete istiflenip, çember veya polietilen filmlere sarılıp sabitlenerek birim yük haline getirilmeleri ile, nakliye taşıtlarına yerleştirilirler. Ürüne ve ambalaja el değiştirme nedeniyle gelecek zarar en aza indirilirken, zamandan, yerden ve işçilikten tasarruf edilir. Ulaşımın bütün aşamalarında paletlere yerleştirilmiş yükle, yükleme boşaltma olanakları arasında uyum olması gerekmektedir. Forkliftin giremediği yerlerde palet hareketi olanaksız hale gelmektedir. Palet kullanımı standardizasyonu gerektirir. Palet boyutları, üzerine konabilecek mal ve ambalaj sistemine göre seçilebileceği gibi, ambalajlar da palete göre yapılabilirler.
Oluklu mukavva kutuların en önemli performans göstergelerinden biri olan çökme test değeri, kutuların palete üst üste kaç sıra istiflendikten sonra çökmeden kalabileceğini gösterir, ancak tek başına yeterli değildir. Ağırlık, istif yüksekliği, palete yerleşim, paletin kendisi, ortamın nemi, depolama zamanı gibi dış etkenlerin vereceği zararın çok büyük önemi vardır.
Kutu kullanıcısının kolaylıkla müdahale edeceği şartlardan olan palete yerleştirme şekli, ambalajın ve ürünün depolama sırasında en az zararı görmesine doğrudan etki eder. Her zaman uygulanır olmasa da, etkisi bilinirse önlem almayı düşündürebilir.